Matboxen

Här kan ni få inspiration och tips på mat och kakrecept eller kanske ett gott bröd. Kak- brödrecept finns här>>>! Har ni något recept ni vill dela med er av.  Skicka in det till bynpanatet@telia.com!  Bifoga gärna en bild på läckerheterna!

Foto: MoJ-13-15 med flera


Elefantsnabel

3 ägg
1 3/4 dl mjöl
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt

Blanda ihop och grädda på oljat bakplåtspapper i en långpanna i 5-10 min i 200 grader. Lossa försiktigt. Lägg i valfri fyllning, ex stekt köttfärs, rulla ihop och strö lite ost över rullen.Grädda tills den får färg. Servera gärna med en sallad till. MA-13

Varma mackor med lök och kaviar

8 rostbröd
3 nomalstora gula lökar
kaviar
ost

Rosta brödet och låt det svalna. Bred rikligt med kaviar på bröden. Hacka lökarna och och lägg på. Hyvla ost över mackorna och sätt in dem i ugnen på ca 200 grader Detta recept är för 4 personer. Kan även delas i mindre bitar att ätas kalla som tilltugg.  CN-13

Fläskfile med chips

2 fläskfilé 200 grader
300g chips ca 4 port
4 dl grädde

Svampstuvning
2 msk smör
1,5 dl mjölk
3 små burkar champinjoner
salt och peppar

Bryn filén i bitar. Smörj en form. Täck botten med chips, lägg filén över, täck filén med chips. Häll över grädden och svampstuvningen. Grädda i ca 20-30 min. MA-13

Fisk med bladspenat

Serveras gärna med tagliatelle
700 g skinnfri lax
250 g färsk bladspenat
ca 1-1,5 dl riven parmesan eller västerbottensost
2,5-3 dl grädde
smör till formen
salt och svartpeppar efter smak

Smöra en ugnsform, salta och peppra på botten av formen. Lägg bladspenaten i botten. Dela laxen i 4 portionsbitar krydda och lägg den på spenaten. Slå grädden runt kanterna och den rivna osten över gratängen Gratinera i 175-200 graders ugnsvärme i 25-30 minuter.Rätten är för 4 personer och tar ca 1 timme att göra. CN-13

Lax med räkost

700 g skinnfri lax
räkost
2,5-3 dl grädde
1-1,5 riven ost parmesan eller västerbottensost
citronpeppar och salt efter önskan
Smöra en ugnsform och salta peppra botten.
Dela laxen i fyra portionsbitar. Skär en skåra i varje bit.
Fyll skåran rikligt med räkost.

Lägg laxbitarna i formen. Peppra och salta. Slå på grädden och lägg på osten. Servera med pressad potatis. Gratinera i 175-200 grader ca 25 min. Rätten är för 4 personer och tar ca 50 min att göra. CN-13

BORSJTJ Rysk rödbetssoppa

1 kg rödbetor
200 g vitkål
1morot
1gul lök
½ palsternacka
50 g rotselleri
1 syrligt äpple
1 msk smör
12,5 dl vatten
2 buljongtärningar
(gärna höns)
1 lagerblad
örtsalt
svartpeppar

Skölj, skala och skär rotsakerna i fina strimlor. Spara några rödbetor. Fräs strimlorna i smöret ca 5 minuter, tillsätt buljongen och låt det koka ca 20 minuter. Skär äpplet i fina strimlor och tillsätt. Krydda och riv i de sparade rödbetorna, koka soppan i 10 min. Strö persilja över soppan servera gräddfil separat. Receptet är för ca 4 personer, rätten tar ca 1 timme att tillaga. CN-13

Fläskfile’ med kryddsmör

Fläskfile’ brynes, salta och peppra endast lite !

Kryddsmör. 4-6 pers.
100 g. smör
1/2 kruka färsk persilja
3 vitlöksklyftor
1 äggula
1 msk. tomatpure’
4 msk. mango chutney
1 kvm. cayenne peppar
½ tsk. dragon
½ tsk. timjan

Hacka persilja och vitlök, låt smöret bli lite mjukt ,och blanda alla övriga ingredienser, gärna med elvisp. Klicka smöret över köttet och gratinera i 3-5 minuter, 250 gr. Servera med potatisgratäng och goda grönsaker. AE-13

Kasslergratäng

ca 8 hekto kassler
2 stora purjolökar
3dl grädde
ost (gärna västerbotten)
Smöra en ugnsfast form.
Skär kasslern i ca 5 mm skivor.

Lägg kasslern lite huller om buller i formen och sätt in i ugnen på 225 graders värme tills den svettas ordentligt.

Ta ut formen och lägg kasslerskivorna efter varann i formen och lägg rikligt med skivad purjo mellan. Häll på grädden Vrid några varv på svartpepparkvarn över det hela. Riv över osten. Gratinera i ugnen i ca 20 min. Serveras gärna med mandelpotatis. Rätten är för 4 personer och tar ungefär 50 minuter att tillaga. CN-13

Kycklingfilé med martinisås

4 st kycklingfiléer
2 st schalottenlökar
1dm morot, stjälkselleri och purjolök
1 kycklingbuljongtärning
½ dl vatten
1 1/2 dl torr martini
3 dl grädde
1 tsk fransk senap
1 klick smör

Dela och strimla lökarna, moroten, sellerin och purjolöken och fräs med en klick smör i en panna några minuter. Krydda kycklingen med vitpeppar och lägg den på grönsakerna. Smält upp buljongen i vattnet och martinin och häll över kycklingen. Låt koka i ca 20 minuter. Ta upp kycklingen och sneskär i skivor. Blanda grädden med senapen och slå över grönsakerna. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och koka ca 5 minuter. Serveras gärna med klyftpotatis och som här gjord på mandelpotatis. Receptet är för 4 personer och tar ca 1 timme att tillaga. CN-13

Förlorade ägg med gravlax i romsås

1 ägg per person
ättika
salt
ca 1dl hackad gravad lax
2msk röd rom
3 msk créme fraiche
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad rödlök
räkor och citron till dekoration


Koka upp vatten i en panna. Tillsätt 2 tsk ättika 1 tsk salt per liter vatten. Vispa vattnet så det snurrar och blir ett hål i mitten. Slå ägget i en kopp och häll i hålet. Låt koka några minuter tills vitan stelnat. Tag upp med hålslev så vattnet rinner av.

Blanda hackad gravad lax med romen, créme fraichen, dillen och rödlöken. Lägg ägget i en liten skål slå på röran. Garnera med citron och räkor. Det här receptet är för 2 personer och tar ca 15 min att tillaga. CN-13

Matjesillsröra

1 kokt ägg
1msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
1msk finhackad rödlök
2 msk créme fraiche
ca 100 gr matjesill

Hacka ägget och matjesillen. Blanda ihop med övriga ingredienser. Gott att servera på kavring. Denna röra är för ca 2 personer och tar ca 20 min att tillreda. CN-13

Mor Ingrids goda böckling

2 böcklingar
3 msk kaviar (gärna slottskaviar)
1 dl grädde
smör till formen


Rensa böcklingen och lägg i en ugnsfast smord form. Blanda kaviar och grädde. Sätt in formen i ugnen på 200 grader. Grädda i ca 10 min. Passar bra på påskbordet och övriga tillfällen när sillen är i fokus. CN-13

Mor Ingrids goda matjesill

ca 125 g matjesill
1 dm purjolök
5 msk smör


Skär matjesillen och lägg i en skål. Skölj och strimla purjolöken fint och lägg på sillen. Smält smöret i en panna och när det blir tyst och brunt slå det över sillen och purjolöken.Rätten är för 2 personer och tar ca 15 min att tillaga. Jättegott! CN-13

Smörgåstårta

Fyllning 1: Fruktcoctail, Skinka, Tonfisk och Majonäs
Fyllning 2: Leverpastej, Bostongurka och Grädde.
Topping: Majonäs, Chillisås och Grädde.

Mängd: 500 g leverpastej, 1 kg räkor, 2 apelsiner, 2 burkar tonfisk, 1 burk apelsin, 1 l grädde, 1 stor burk fruktcoctail, 10 ringar ananas,1 pkt skinka, 9 skivor kalkon, 1 paket "Skrattande kon" ost, 1 pkt vindruvor, Bostongurka efter behag, 1 flaska chilisås.

Lägg ut bröd. Blanda fruktcocktail, strimlad skinka, tonfisk och majonäs och bred på brödet.Lägg ut nästa lager bröd. Blanda leverpastej, grädde och bostongurka och bred på brödet. Lägg på sista lagret med bröd. Blanda majonnäs, chilisås och grädde och bred på brödet.Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Deckorera dagen efter med sallad, apelsin, ananas skivor, kalkon, ost och räkor. Blir billigare ju fler eller ju större man gör. MA-13

Olsängsoppa. 4-6 pers.

1 Gul lök, 2hg blandfärs, 3hg vitkål, 3 morötter,
1L vatten, 3 buljongtärningar, 3-4 msk ketchup,
spagetti, persilja och salt.

Skär vitkålen, hacka löken och bryn detta med färsen. Riv morötterna grovt. Blanda alltsammans i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar och ketchup och låt koka en stund. Bryt spagettin i småbitar och lägg den i grytan. Koka tills spagettin är mjuk. Smaka av med salt, persilja och ev mera buljong. MA-13

Kycklingroulader fyllda med lök, persilja och bacon

Ingredienser

16 skivor tunnskivad kycklingbröstfilé
1 skivad gul lök
4 baconskivor grovskurna
2 msk fransk senap
1 dl grovt hackad persilja
4 st skalade morötter, skurna i stora bitar
5 dl färdigblandad kycklingfond enl. instruktioner på flaskan
8 grillspett, ½ dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk smör
Salt och peppar

Potatismos smaksatt med parmesan

500 g skalad King Edward potatis
100 g smör
2 dl grädde
100 g riven parmesan

Tillagning

Roulader: Fräs bacon och den skivade löken i en stekpanna tills det hela fått lite färg och löken har mjuknat. Dra av från värmen och låt svalna ett par minuter. Tillsätt dijonsenap, persilja, salt och peppar. Lägg lite fyllning i mitten av varje skiva och rulla ihop. Träd dem sedan på grillspett. Tänk på vart skarven sitter. Man brukar använda två grillspett till varje portion av fyra roulader. Stek sedan i olivolja. När de fått fin färg häller man på kycklingfonden och låter småputtra i ca 15 minuter. Samtidigt lägger man i morötterna och låter dem ligga i tills de har blivit lite mjuka.Tag rouladerna och morötterna ur pannan. Tillsätt creme fraich, smör och grädde i buljongen, och mixa med en stavmixer till en skummig buljong. Potatismos: Koka potatisen i rikligt saltat vatten. Häll av och ånga av potatisen. Passera eller pressa den genom en potatispress. Rör i varm grädde, rumstempererat smör och avslutningsvis parmesan. Smaka av med vitpeppar. AE-13

Varma mackor med tonfisk

8 rostbröd
2 burkar tonfisk i olja
1 stor tomat eller 2 små
1 liten röd lök
10-15 svarta urkärnade oliver
svartpeppar
salt
2 msk majonäs
dill efter smak
citron
ost

Rosta brödet och låt det svalna.Skär tomaterna och oliverna i bitar, hacka löken och dillen. Blanda alltsammans med tonfisken som fått rinna av.Tillsätt majonnäsen salt och peppar, droppa över lite citron. Bred röran på bröden hyvla på osten.Grädda i 200 grader. Detta recept är för fyra personer och tar ca 30 minuter att laga. CN-13

Pastasås med mögelost och bacon

3 pkt bacon
1 stor purjolök
5 dl créme fraiche
40 g mögelost
Skär baconet i bitar.

Lägg baconet i en kastrull på medelvärme så det svettas ordentligt. Skär purjolöken i halvmånar och blanda med baconet och låt fräsa samman några minuter.Slå över créme fraichen. Smula ner osten i såsen och krydda rikligt med svartpeppar Serveras med pasta. Receptet är för 4 personer. CN-13

Flämtande uttern

4 port
1 grillad kyckling eller kycklingfiléer
1 paprika
1 burk minimajs
3 dl grädde
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor

Gör så här: sätt ugnen på 225 grader. Bena ur den grillade kycklingen (kyckling filéerna brynes i lagom stora mumsbitar) lägg i en ugnsform. Bryn paprika och minimajs i socker, fördela detta över kycklingen.Vispa grädden. Blanda i curry, sambal oelek, mango chutney och hackad vitlök. Klicka ut över kycklingen. Sätt in i ugnen i ca 25-30 min.Servera med ris. MA-13

Avocadosoppa

2 mogna avocado
4 dl vatten + 1 buljongtärning, grönsaks eller kyckling
2 dl vispgrädde
½ citronpeppar

Smält buljongtärningen i vattnet. Dela avokadon och gröp ur. Mixa köttet tillsammans med citron. Tillsätt buljongen grädden och peppar. Garnera med räkor eller rom. Soppan kan ätas varm eller kall. Soppan är för 4 personer och tar ca 20 minuter att tillaga. CN-13

Sallad på vårtrötta grönsaker

Ingredienser:
Vitkålshuvud
Morötter
Gul el. röd lök,
Gul, röd el. grön Paprika
1dl. kallpressad oliv el. rapsolja
1 dl. Äppelvinäger
1 dl. vatten
Socker,salt, svartpeppar efter behag
Lite salladskrydda eller. persillade kan ge extra knorr.

Ta fram en bytta som har ett lock i plast ca. 1-3 l. Strimla vitkål och fyll en 1/3del av byttan. Riv morötter grovt och fyll en 1/3 del av byttan. Skala lök och skär i ringar samt strimla paprika –den restersnde 1/3 delen i byttan. Krydda efter behag men ca. 1 tsk salt 1-2 msk råsocker, dra över med peppar och salladskrydda. Om man älskar vitlök –javisst! Rör om så grönsakerna blandas. Koka upp olja vinäger och vatten, häll över grönsakerna efter uppkoket utan att svalna. Sätt på locket och in i kylen. Nästa dag är den färdig att smaka, obs blir bara godare ju längre den står, håller ca 1-2 v i kylen.  Tips: använd denna sallad som grund och tillsätt mer sköra grönsaker vid varje tillfälle. Ex: Tomat. Gurka. Majs. Sparris. Osttärningar. Oliver mm. Lycka till! Ewa.-13

Laxlåda

8-10 kokta potatisar
500 g gravad lax
2 gula lökar
4ägg
4 dl gräddmjölk
ca ½ dl hackad dill
smör

Smöra en ugnsform. Skala och skiva potatisen. Skär laxen i kuber, hacka löken och dillen. Varva alltsammans i formen. Vispa samman äggen med grädden eller mjölken salta och peppra. Slå över blandningen. Grädda i 175-200 grader i ugnen ca 30-35 minuter. Serveras med smält smör. CN-13

Sparrispaj

Valfri paj deg. tryck ut pajdegen och lägg i den kokta skivade sparrisen (självklart från Olsäng), fyll på med det kött du har hemma.

Äggstanning
3 ägg
2dl grädde
1 dl crème fraise (smaksatt)
2 dl riven stark ost

Häll detta över fyllningen och på med ytterligare ca 1 dl riven ost. Dekorera med sparris toppar.Gräddas ca 30 min i 175 grader. Serveras med en god sallad. MA-13

Sparrissoppa

1 knippe sparris (helst från Olsäng)
1 gul lök
5dl vatten
1dl vitt vin
3dl grädde
salt och peppar efter behag

Skär sparrisen i bitar. Hacka löken. Detta kokas mjukt i vatten. (ta upp topparna) fyll på med grädde och vin, salta och peppra. Mixa - sila och lägg tillbaka topparna. Servera med bröd. MA-13

Rökt skinka med förvälld purjolök

2 purjolökar
12 skivor rökt skinka
4 st ägg
3 dl mjölk
1 nypa vitpeppar
1 nypa salt

Skär purjolöken i 5 cm skivor och förväll i lätt saltat vatten i ca 6 min. Gör en rulle av skinkan med purjon i. Gör lika med övriga skinkskivor och purjolök. Lägg rullarna i en smord ugnsfast form. Vispa ägg och mjölk häll över rullarna. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 25 min eller tills omelettsmeten har stannat. Rätten är för 4 personer och tar ca 40 min att tillaga. CN-13

Carbonara

1-1,5 dl parmesan eller västerbottensost
2 dl vispgrädde
4 ägg
Persilja
Salt
Svartpeppar
Spagetti för 4:a portioner, gärna ihålig

Koka spagettin. Hacka fläsket och löken i tärningar, fräs fläsket lätt knapert. Tillsätt löken och efter några minuter även vitlöken. Värm grädden. Riv osten. Dela äggen ta bort vitan och spara gulorna. Blanda samman spagettin med fläskblandningen i en stor gryta eller skål. Häll över den varma grädden. Strö över osten, krydda rikligt med nymalen svartpeppar. Blanda allt ordentligt. Strö över persilja garnera med gulorna. Receptet är för 4 personer och tar ca 30 minuter att tillaga. CN-13

Sallad med vattenmelon

Tomater
Rödlök
Fetaost
Svarta oliver
Vattenmelon

Skär vattenmelonen i kuber. Tomaterna och rödlöken i skivor. Varva allt samman på ett fat Tillsätt rikligt med fetaost och svarta oliver. Gör gärna en dressing till: 2 delar vinäger till 3 delar olja vispas samman. Kryddas med riven vitlök, svartpeppar, socker och salt efter smak. CN-13

Krustader med ansjovis och västerbottensost



Riven västerbottensost
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 liten gul lök
Smör till stekning
2 msk strösocker
1 liten burk ansjovisfilèer
Dill till garnering 

Sätt ugnen på 150 grader. Fyll krustaderna till hälften med osten. Vispa ihop grädden och ägget smaksätt med salt och peppar. Fyll krustaderna med äggblandningen och grädda i ca 10 minuter. Hacka löken, stek den i smör och tillsätt sockret efter en stund och låt det bli lite karamelliserat (gul/brunaktigt). Servera krustaderna lätt ljumna garnera dem med sockerstekt lök, en liten ansjovisfilè och en dillkvist. CN-13

Västerbottensostpaj

125g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2-2.5 dl riven västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Knåda ihop smör vetemjöl och vatten och lägg degen i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter och nagga degen. Förgrädda i ca 10 minuter. Vispa ihop ägg och grädde och rör ner osten i smeten. Krydda. Fyll pajskalet och grädda i ca 20 min. CN-13

Carins goda musslor

Den här rätten kombinerar man efter smak så det här är mitt recept för två:

1 burk musslor i vatten ca 250 g
2 stora skivor franskbröd
50 g smör
1 liten knippe persilja
2 st vitlöksklyftor
 

Gör så här: Sätt ugnen på ca 200 grader. Bryt brödet i mindre bitar och lägg i en smord form. Sätt in brödet i ugnen och låt det torka. Riv vitlöken, hacka persiljan och blanda tillsammans med smöret. Blanda musslorna i formen tillsammans med brödet. Klicka över smörblandningen. Sätt in formen i ugnen igen tills smöret har smält och allt fått färg, det tar ca10 min. CN-13

Smördegsinbakad oxfilé med krabbstuvning

Krabbstuvning (Recept för två personer)
1 klick smör
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
1/4 fiskbuljongstärning
1 msk finhackad dill
1 burk krabba
citron
vitpeppar
tabasco

Smält smöret och ta i mjölet rör om till en smet. Slå i krabbspadet från konservburken tillsätt vattnet, grädden och buljongtärningen. Krydda med vitpeppar några droppar citron och tabasco. Låt stuvningen koka ihop. Ta kastrullen från spisen och rör ner krabbköttet och dillen. Låt alltsammans kallna.

Stek oxfilén i smör, krydda med salt och svartpeppar. Förkorta stektiden om du vill ha köttet rött eller rosa i mitten, eftersom det senare ska in i ugnen. Låt kallna. Sätt ugnen på 200 grader. Använd 4 smördegsplattor som är ca 1x1 dm. Lägg oxfilén på smördegsplattan, lägg på rikligt med krabbstuvning. Lägg en smördegsplatta över. Tryck ihop plattorna runt om i kanterna så det blir ett tätt paket. Pensla med uppvispat ägg, sätt in i ugnen tills paketet fått en fin färg. Äts tillsammans med en god sallad. CN-13

Gratinerade kronärtskocksbottnar med champinjonstuvning

1 stor eller 2 små hackade charlottenlökar
10-15 champinjoner, hackas fint
1 burk kronärtskocksbottnar (brukar vara 6-7 stycken)
1 klick smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
västerbottensost
2 msk soya (gärna kikkoman)
citronpeppar och salt
persilja till garnering

Smöra en ugnsfast form och lägg i kronärtskocksbottnarna. Fräs löken och champinjonerna, krydda med citronpeppar soya och lite salt. Strö över vetemjölet rör runt i grytan så smöret tar till sig mjölet. Slå på vispgrädden och låt alltsammans koka ihop. Fyll bottnarna med stuvningen och riv över västerbottensost. Gratinera i ugnen i 200 grader tills allt fått en fin färg ungefär 20 minuter. Kan ätas vegetariskt eller som vi gjorde, stekte lövbiff fylld med västerbottensost till. Garnera med persilja. Njut! CN-13

Biff Indiana

För 2 personer
Fräs 10 medelstora grovhackade champinjoner i smör. krydda med salt, citronpeppar och orientalisk curry (Jag brukar inte snåla på curryn). Slå på ca 3 dl vispgrädde låt puttra. Strö över maizena så det blir en stuvning, ta lite i taget, låt koka någon minut. Stek biffen, efter önskad stektid, låt vila. Stek brödskivorna som skall vara underst på rätten. Stek ananasen, som skall ligga på brödet. Lägg på biffen och klicka på stuvningen. Bon apetit! CN-13

Fiskpaket

Det här är en maträtt där alla kan komponera sina egna fiskpaket. Det är populärt bland barn och ett bra sätt att få dem att äta fisk. Det här brukar gå åt i våra paket för 2 personer:

200 gram lax
200 gram sej eller torsk
1 purjolök
hackad dill
30 räkor
4 kokta skalade potatisar
smör
salt
citronpeppar
ugnsfolie 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fisken i kuber. Pilla räkorna. Skär purjolöken i halvmånar. Skiva potatisen. Riv ett ark ugnsfolie 4x4 dm. Lägg efter önskan ingredienserna på ugnsfolien utom räkorna och krydda. Fös ihop allt till mitten på arket och lägg på en rejäl smörklick. För samman alla sidor uppåt och se till att det blir tätt och gör din egna knorr på paketet. Sätt in i ugnen i ca 30-40 min. Vrid upp knorren vik ner kanterna runt om och ät direkt ur paketet. Garnera med räkor. CN-13

Lasses renskav

För 6 personer
1 fryst renstek på ca 1 kg

1 l färsk ostronskivling skuren i bitar
2 hackade gula lökar
5 krossade enbär
2 msk messmör
2 msk lingonsylt
5 dl grädde
Vitpeppar
Salt
Smör till stekning

Som vanligt är alla mått ca mått man kombinerar efter smak. Ta fram steken dagen före du ska använda den och slå in steken i folie. Lägg den i kylen under natten.Ta fram steken medan den är halvfrusen och skär i tunna skivor. Stek renköttet tillsätt löken och svampen. Slå över grädden. Krydda och tillsätt messmör och lingonsylt. Låt koka samman i tjugo minuter. Renskaven serveras med mos, gärna gjord på mandelpotatis och lingonsylt. CN-14.

Oxfilé Provencale

10 mandelpotatisar
smör till stekning
salt och vitpeppar
Skala potatisen och skär den i ca 4 mm tjocka slantar
Krydda och stek den i smör tills den är mjuk
6 hg oxfilé
4 vitlöksklyftor
stor klick smör till vitlökssmör
persilja
salt och peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Putsa oxfilen, krydda med svartpeppar och salt, stek den runtom. Sätt in den i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut köttet och låt det vila. Blanda smör och hackad eller pressad vitlök, smöret blir godare ju längre det står så gör det gärna dagen före. Lägg potatisen på en ugnsfast form. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på potatisen. Klicka över smöret, sätt in fatet i ugnen tills smöret har smält. Strö över finhackad persilja. Detta är ett förslag till rätt, ta mer eller mindre av de ingredienser som du tycker om. Receptet är för 4 personer. CN-14

Kyckling med currysås

1 färsk kyckling
1 gul lök delad i fyra klyftor
1 morot
1 lagerblad
12 vitpepparkorn
salt

Lägg kycklingen i en gryta, fyll på med vatten så det täcker kycklingen, salta, tillsätt moroten, löken, lagerbladet och vitpepparen. När det kokat upp skumma väl. Koka i ca 45-50 minuter. Ta upp kycklingen ur grytan och låt den svalna så att du kan rensa den, under tiden kokar du ner buljongen. En hönsbuljongstärning kan tillsättas för mer smak. Lägg de rensade kycklingköttet i en kastrull och häll över buljong, för att  värmas upp i.

Currysås
3 msk smör
4 msk mjöl
1,5-2 msk orientalisk curry
2-2.5 dl grädde
4 dl buljong
Några droppar citron

Smält smöret i en gryta och häll i curryn, efter en stund tillsätt mjölet. Sila över buljongen under vispning. Tillsätt grädden och citronen. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Om såsen känns för tjock kan du späda med vatten. Receptet är för 4 personer.Servera med ris till. CN-14

Godaste koljan

400-500 g koljafilé fryst eller färsk
salt
1 msk pressad citron
1 msk senap
2 dl créme fraiche
1 msk kapris
 1/2 dl hackad dill
2 dl rivet dagsgammalt bröd
1 1/2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en smord ugnsäker form, droppa över citronen, bred på senapen och salta. Rör ihop créme fraichen med kapris och, bred blandningen över fisken och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Blanda brödet med osten och strö över fisken och grädda ytterligare 20 minuter. Receptet är för 4 personer. CN-14

Carins Coleslaw

1/4 av ett stort vitkålshuvud skärs i strimlor
2 rivna morötter
färsk eller konserverad ananas i bitar
salt
rikligt med svartpeppar
2 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
några droppar tabasco

Lägg morötterna, ananasen och vitkålen i en skål. Blanda créme fraiche med majonnäs, tillsätt svartpeppar, salt och några droppar tabasco. Låt stå i kylskåp några timmar före servering, för bästa resultat gör salladen dagen före. Gott att äta till grillat kött,kyckling, kassler m.m. Cn-14

Oxfile med stark pepparsås

Oxfilé
Pepparsåsen
1 msk svartpeppar
1 msk vitpeppar
1 tsk grönpeppar
1tsk rosépeppar
4-5 dl grädde
1 fihackad charlottenlök
1,5 msk flingsalt
2-3 msk tomatpure

Blanda alla kryddor i en mortel och mortla tills kornen gått sönder. Skär oxfilén i 2,5 cm tjocka skivor. Rulla sidorna på köttet med den stötta pepparen. Stek köttet i smör, när det är klart lägg in det i folie och låt det vila medan du gör såsen. Diska inte stekpannan utan gör såsen i samma så får du med lite köttsmak. Ta i en klick smör och stek charlottenlöken, innan löken är färdigstekt tillsätt tomatpurén och låt den steka med nån minut. Slå grädden och den mortlade pepparn som är kvar, låt koka ihop, för tunnare sås späd ut med 1 dl rödvin. Såsen räcker till 4 personer. CN-14

Schnitzel special

4 Benfria kotletter
4 skivor skinka
200g riven ost
3dl tomatsås 

Krydda och stek kotletterna lätt, ej helt färdiga. Lägg i ugnsfast form, lägg skinkan på kotletterna och sedan osten och till slutligen tomatsåsen. Grädda i ca 10 min i 225grader  (tills osten får färg). Servera med valfri potatis och sallad. MA-14

En variant på pilgrimsmusslor

3 rumstempererade pilgrimsmusslor
1 rågad tsk sik eller löjrom
1 tsk finhackad rödlök

1 rågad tsk créme fraiche

peppar
smör till stekning

Ta bort den mörka tarmen på musslorna om den är kvar. Peppra och stek musslorna runt om på hög värme tills de har fått en gyllenbrun färg. Garnera med romen, löken och créme fraiche. Detta recept är för en person. Ät och njut! CN-14

Chicken á la King

1 kyckling på ca 1,2 kg
1 gul lök
1 morot
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 tsk salt

Lägg kycklingen i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka upp och skumma väl. Dela löken i fyra delar och lägg i grytan liksom moroten och saltet. Låt sjuda i 40-50 minuter.

Under tiden kycklingen kokar
1-2 hg rensade och skivade champinjoner
1-2 gröna paprikor
saften ur en halv citron
3 msk hackad inlagd röd paprika

4 dl matlagningsgrädde
1 normalstor hackad cayennepeppar
smör
vetemjöl
salt
peppar

Strimla den gröna paprikan och fräs den på låg värme med en klick smör i några minuter.
Tillsätt champinjonerna och efter ytterligare några minuter den inlagda paprikan och cayennepepparen, salta. När kycklingen är klar så rensar du den och skär den i ca 3 cm stora bitar. Blanda samman köttet med kryddblandningen. Koka ner kycklingbuljongen till 3 dl, sila den, tillsätt grädden samt saften av en halv citron. Red såsen med 3 msk mjöl med 3 msk smör som rörts ihop. Vispa och låt dett småputtra några minuter. Om såsen känns för tjock späd med grädde. Krydda med salt och peppar om det behövs. Blanda såsen med kycklingen.
Servera med ris.  CN-14

Parmesansnäcka med fyllning

2 dl grovriven parmigiano reggiano / 1dl per person. Smält osten i en teflonstekpanna och forma den rund. (Många föredrar osten när den blivit gyllenbrun med en lätt rostad smak men jag vill ha den ljus för mer ostsmak). Ta pannan åt sidan och låt den svalna. Ta upp osten och lägg den över ett uppochnervänt glas och tryck försiktigt ner kanterna runt om till en snäcka, låt svalna.

Fyllning
20 skalade hackade räkor
 1 msk rom
 1 msk finhackad rödlök
 1 tsk finhackad dill
 1 tsk finhackad gräslök
 1 finhackat kokt ägg
 1msk créme
fraiche

Blanda samman ingredienserna och fördela i snäckorna. CN-14

God förrätt med ansjovis

Purjolök
Ägg
Schalottenlök
Ansjovis
Créme Fraiche
Grädde
Smör
Salt och peppar

Hacka purjolöken, fräs i smör och lägg den i smorda portionsformar. Knäck ett litet ägg i varje form (det är viktigt att äggulan är hel). Häll på en halv msk grädde per form, salta och peppra. Grädda i vattenbad i 175 grader ca 25 minuter, äggulan ska vara krämig. Hacka ansjovis och schalottenlök och blanda med lite creme fraiche, klicka röran på ägget innan servering. CN-14
 

Gratinerad löksoppa

5 normalstora fint skivade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
ca 12 dl hönsbuljong
1,5 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
4 franskbrödskivor
riven schweizerost
timjan
salt och peppar
olja

Fräs löken i olja tills den blir svagt gyllenbrun, tillsätt vitlöken. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt hönsbuljongen, timjan och vinet, peppra, låt puttra ca 20 minuter. Rosta brödet. Häll upp soppan i ugnsfasta portionsskålar och dränk en brödskiva i varje skål. Strö över osten. Sätt in skålarna högt upp i ugnen och ha hög värme på och låt soppan gratineras tills den fått en vacker brun färg. Receptet är för 4 personer. CN-14

Spenatfyllda spättafiléer

600 g spättafilé, det går även bra med annan plattfisk
salt
250 g bladspenat
250 g skalade räkor
2 dl créme fraiche
2 msk hummerfond
1 dl riven västerbottensost eller parmesan

Salta fiskfiléerna och lägg på spenaten (använder du spenat som varit frusen får du krama ur vattnet). Rulla ihop dem med skinnsidan inåt och lägg dem i en smord form. Blanda räkorna med créme fraichen och hummerfonden. Bred såsen över fisken och strö på osten. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 min. Serveras med pressad potatis eller ris och citron. CN-14

Lökkyckling

1 kyckling i delar
1
stor purjolök eller 2 mindre
4 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
örtsalt
vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj hela purjolöken och strimla den. Lägg löken i en ugnsfast form. Blanda grädden med senapen smaka av med örtsaltet och slå över löken. Krydda kycklingdelarna med peppar och örtsalt och lägg dem på löken. Stek i ugnen ugnen ca 40 minuter tills kycklingen är klar. Serveras med kokt eller klyft potatis. CN-14

Förrätten annorlunda

Denna rätt är för ca fyra personer:
125 g ansjovisfilé i små bitar
1 dl finhackad gräslök
1,5 dl vispad grädde
svartpeppar

Blanda samman allt, krydda och smaka av med svartpeppar. Lägg blandningen i fryståliga portionsformar. Ställ in formarna i frysen så de blir ordentligt frysta. Gott till är sallad och rädisor. CN-14

Paella

1 finhackad stor gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 dl långkornigt ris
5 dl vatten kokas med 2 hönsbuljongtärningar
1 kg rensade grillade eller stekta kycklinglår/ eller
ca 1/2 färdiggrillad kyckling skuren i bitar
150g skalade räkor
1 nät
välskrubbade och skägglösa musslor
1 burk krossade tomater
2 dl frysta ärtor
1 pkt saffran
1 lagerblad
svartpeppar
4-5 msk matolja

Rekommenderad panna att laga denna rätt i är en wokpanna. Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt det steka med en stund. Häll i kycklingbuljongen, tomaterna, saffranet, lagerbladet och peppra. Sjud sakta i ca 30 min under lock. När det är ca 5 minuter kvar vänder du i kycklingen och ärtorna i riset. Fördela musslorna och räkorna ovanpå. Lägg på locket och låt allt bli varmt. Ta bort de musslor som ej har öppnat sig. CN-14

Lax med fetaostfyllning

8oo g skinn- och benfri laxbit eller 4-6 färdiga portionsbitar
1 fpk fetaost
finrivet skal av en halv citron
2 msk fransk senap
1 tsk rosépeppar
1 knippa finhackad persilja.
1 dl créme fraiche
salt och citronpeppar

Mosa osten tillsammans med créme fraichen, senapen, rosépepparn, persiljan och citronskalet. Salta och peppra efter smak. Skär laxbiten i 4 eller 6 portionsbitar. Skär en skåra i varje laxbit och vik ut kanterna så fyllningen får plats. Salta lite. Lägg laxbitarna på ett ugnssäkert fat och fördela fyllningen i skårorna. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formen i ca 15 minuter. CN-14

Stark grönsaksröra med timjansstekta fläskkotletter

2 hackade lökar
1 dm äggplanta i tärningar
4 stora tomater i tärningar
1 hackad chilipeppar
1 dl delade svarta oliver
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 tsk muskovadosocker
torkad timjan
svartpeppar
örtsalt
1 mozarellaost i tärningar
 

Stek löken och äggplantan i några minuter. Tillsätt chilipeppar, tomater, vitlök, oliver, citronsaft och muskovadosocker. Koka ca 5 minuter. Krydda med örtsalt och svartpeppar efter smak. Tillsätt mozarellaosten någon minut före servering. Fläskkotletterna kryddas med citronpeppar, örtsalt och torkad timjan i god tid före stekning så det hinner ge smak åt köttet. CN-14

Fläskfilé med Creamy blue castello

ca 800 g putsad fläskfilé skuren i ca 3 cm tjocka skivor
3 dl vispgrädde
1 rumsvarm creamy blue castello ost
3-4 skivade tomater
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 220 grader. Lägg det skivade köttet i en smord ugnsform, salta och peppra. Sätt in formen i ugnen och låt det stå tills köttet fått lite färg. Mosa osten i grädden det behöver inte vara en slät kräm. När köttet är klart fördelar ostkrämen över köttet och peppra. Lägg på tomatskivorna så att det täcker formen, salta och peppra. Sätt in formen i ugnen tills tomaterna fått lite färg. CN-14

Revbensspjäll med smak av jul

1,5 kg tjocka revbensspjäll
0,25 dl soya
0,25 dl starkvinsglögg
flytande honung
5 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
1 litet lagerblad
12 vitpepparkorn
ca 1 cm riven ingefära

Ta fram köttet i god tid före stekning så det blir rumstempererat. Blanda samman soyan och glöggen. Mortla kryddorna tillsammans med lite flingsalt och häll i vätskan, ta även med ingefäran. Blandningen kan göras i förväg så den får stå och gona sig. Smaka av blandningen ifall du vill tillsätta mer salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla blandningen över köttet och sätt in iugnen i ca 1,5 timme. En 15- 10 minuter innan köttet är klart ta ut det och skär upp det i bitar, ös med  sky och ringla honung över. Sätt sedan tillbaks det i ugnen så det får bli klart. CN-14

Gott till glöggen (medans du väntar på att revbenen ska bli klara)

Pepparkakor med mögelost. Färska fikonhalvor med mögelost på, inlindade i parmaskinka. Ät och njut! CN-14

Kyckling Marengo

1 styckad kyckling
1 burk hela tomater
1 hg champinjoner i bitar
2 pressade vitlöksklyftor
rivet skal av 1/4 citron
svartpeppar
salt
1 lagerblad
1 tsk timjan
1,5 dl vitt vin
smör

Fräs en klick smör i en tjockbottnad gryta och lägg ner kycklingdelarna. Salta och peppra och bryn dem lätt i ca 10 minuter. Tillsätt champinjonerna och tomaterna som grovhackats,(spara tomatspadet) och rör om i några minuter. Lägg i citronskalet, vitlöken, resten av kryddorna, tomatspadet och vinet och låt det sjuda sakta i 40 minuter med locket på. CN-15

Panerad skinkgratinerad kyckling

1 stort kycklingbröst eller 2 mindre per person
1 skiva rökt skinka till varje bröst
västerbottensost
salvia
salt och peppar
vetemjöl
vispat ägg
ströbröd

Salta och peppra kycklingen. Vänd kycklingen i mjöl, äggvispet och sist i ströbrödet. Låt kycklingen vila en stund. Bryn kycklingen lätt i smör, lägg dem i en ugnsfast form, häll över smöret från stekpannan och strö på lite salvia. Sätt in dem i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Ta ut dem, lägg en skiva skinka och ost på varje bröstbit och gratinera tills osten smält. Gott med en tomatsallad till. CN-15

Räkor i curry

1/2 kg skalade räkor
3 skivor ananas hackade i småbitar
1 hackad gul lök
2-3 tsk curry
1 msk tomatpuré
saften av 1/2 citron
2 1/2 dl fiskbuljong
5-6 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
smör till stekning
2 msk smör blandat med 2msk mjöl
 

Fräs den hackade löken i smör, några minuter. Slå i curryn och tomatpurén och rör om. Tillsätt fiskbuljongen och hälften av grädden och låt det sjuda i ca 15 minuter. Salta och peppra efter efter smak. Sila buljongen och värm upp den igen. Vispa i smör, mjölblandningen och citronsaften, låt det puttra i 6-7 minuter. Lägg i räkorna och ananasen. CN-15

Tonfisksallad

2 burkar avrunnen tonfisk i olja
ca 1dl grovhackad dill
1 mozzarellaost bruten i bitar
1 liten burk majs
2 stora tomater
10 slantade rädisor
20 slantade svarta oliver
1 halv stor rödlök skuren i tunna skivor
ca 1 dl frysta gröna ärtor
1 crispsalladshuvud riven i bitar
kokta ägg till garnering
salt och peppar
citronklyftor till garnering

Blanda samman allt, salta och peppra. Gott med rostat bröd och en god vinegrette till.
CN-15

Lasses goda fläskpannkaka

1/2 kg rimmat stekfläsk
7,5 dl standardmjölk
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 klick smält smör
ev. en nypa salt

Vispa samman mjölken, äggen, mjölet och smöret gärna en timme före användning och låt smeten vila i kylskåpet. Skär bort svålen och lägg den med insidan ner i en ugnsfast form med höga kanter. Skär fläsket i tärningar och fördela ut dem i ugnsformen. Sätt ugnen på 175 grader och när den är varm sätter du in formen och låter det steka tills fläsket är klart. Smaka på fläsket är det nog salt behöver du inte tillsätta något salt i smeten. Ta bort svålen, fördela fläsket över formen slå över smeten och sätt in den i ugnen i ca 30 minuter. Äts med blåbärssylt. CN-15

Gus goda sill

2 hela tunnsillar, rensa och vattna ur, skär sedan i 1cm bitar
gula lökar skurna i ringar
röda lökar skurna i ringar

Koka ihop lagen:
2 dl vatten
1dl ättiksprit
2,5 dl strösocker
2 tsk hel kryddpeppar
några vitpepparkorn
5 hela nejlikor
några lagerblad

Låt det svalna! Varva sedan rikligt med lök och sill, häll på lagen. Låt stå i 3dgr. CN-15

Korvlåda med mos (Orranäs special)

Ca 150g aivar relish (styrka efter tycke)
 2 dl yoghurt
 2msk senap
 1dl riven ost (getost från Orranäs gårdsmejeri)
 falukorv (en halv ring)

Skär falukorven i skivor och lägg på sidorna i en ugnsfast form.  Blanda ihop aivar relish yoghurt, senap och ost. Bred röran mellan och på korv skivorna. Gratinera i 20 min. Tag ut och klicka ut moset emellan korven. Strö mera ost på (ca 1 dl) och gratinera i ytterligare 20 min i 200 grader. Servera med sallad. MA-15

Varm kräftstjärtsmörgås

200g  kräftstjärtar i lag
 1 dl créme fraiche
 2dl riven västerbottenost
 2 vitlöksklyftor.

Stek 4 rostade rostbrödskivor knapriga i smör. Häll av lagen. Blanda kräftstjärtarna med créme fraiche, 1 dl riven ost och pressa i vitlöken. Fördela kräftröran på smörgåsarna, strö ytterligare på ca 1dl riven västerbottenost fördelat på de 4 smörgåsarna och gratinera i 250 grader tills dom har fått en fin färg. CN-15

Grillade karrékotletter med champinjonstuvning och grillad ananas


champinjonstuvning:

5 medelstora champinjoner hackade i bitar
1 hackad normalstor schalottenlök
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1/2 mörk oxbuljongtärning löses upp i 1/2-1 dl vatten
1 skvätt kikkoman soja
2 msk ananasspad till såsen
smör till stekning
peppar
ananas antingen färsk eller på burk.

Stek schalottenlöken i smör någon minut. Tillsätt svampen och stek ytterligare någon minut,  peppra. Strö över mjölet, tillsätt grädden, slå över buljongen och tillsätt 1 skvätt kikkoman soja. Krydda och grilla köttet. Olja in ananasen och lägg den på grillen så den får lite färg. Lägg stuvningen på köttet och garnera med den grillade ananasen. CN-15

Ädelost och tomatfyllda köttfärsbiffar

1 kg nötfärs
140 g ädelost
1 ägg
2 urgröpta hackade tomater
svartpeppar
salt

Blanda ädelosten med tomaterna. Blanda färsen med ägget, salta och peppra. Tänk på att ädelosten är salt. Gör bollar av färsen och fyll dem med blandningen, platta till och se till att de är täta. Grilla eller stek i stekpanna. Om du steker i stekpanna är det gott med några deciliter matlagningsgrädde som  biffarna kan puttra i. CN-15

Sparrispaj

Till 2 pers:
4 st mördegsplattor
Stekt kyckling
Wokgrönsaker
Äggstanning   (2 ägg och 1 dl grädde)
Orranäsost 
Olsängssparris

Lägg mördegsplattorna i en paj form och pensla skarvarna med ägg. Lägg i den stekta kycklingen och wokgrönsakerna. Häll över äggstanningen och strö över valfri Orranäsost. Grädda i ca 15 min och lägg sedan på Olsängssparrisen och grädda i ca 10min till. MA-15

Kreolsk gryta

1,4 kg fläskfilé skurna i ca 2 cm  skivor
2-4 kabanosser skurna i ganska tunna skivor
1-2 dl syltlök
1-2 dl urkärnade halverade svarta oliver
1-2 strimlad röd paprika
1-2 dl hackad smörgåsgurka
7 dl grädde
1 msk vetemjöl
salt
svartpeppar

Bryn först kabanosserna och sedan filén i fettet från korven. Strö över mjölet och tillsätt allt det övriga. Låt puttra i 20 minuter. Denna gryta är godast om man lagar den dagen före man skall äta den. CN-15

Torskrygg

Till 4 personer:
1 portionsbit torskrygg per person
ca 400 g oskalade räkor
2 hårdkokta hackade ägg
dill till röran och garnering
ca 1 msk riven pepparrot
ca 100g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Spola av torskryggen, torka av den och lägg i en smord form, täck med folie. Sätt in fisken i ugnen i ca 15-20 minuter. Blanda ihop pepparrot, räkor, äggen och dill. Lägg smöret i en panna och värm det på mellanvärme tills det blivit tyst och börjar mörkna. Vispa hela tiden. Lägg upp fisken på tallriken, lägg på blandningen och häll över smöret. Gott med färskpotatis till. CN-15

 

Tillbaka till toppen

Ev. felaktigheter på sidorna mailas till IT-coacharna i Jämjö
Byn på nätet presenteras av den ideella föreningen Jämjö Byn på nätet.


 Läs mer här>>>!
 När går bussen till Jämjö?
 Tidtabeller finns här!

 E 22:a genom Jämjö
 Planeringen om E 22



 Kyrkskolan
 



 Blekingeposten
 Din lokaltidning





 HSSL